Pri pripravi pitne vode se običajno uporabljajo različne vrste filtracij (mambranska ali peščena filtracija) s po potrebi glede na kvaliteto “surove” pitne vode dodanimi drugimi tehnološkimi postopki.
Glavna problema predstavljata običajno:
- povečana motnost,
- mikrobiološka oporečnost (glede na: Giardia sp., Cryptosporidium sp., Escherichia coli, skupno število aerobnih bakterij in skupno število aerobnih mezofilnih bakterij).
Izbrani način čiščenja pitne vode mora torej zagotavljati:
- primerno kapaciteto pripravljene pitne vode,
- nemoteno kontinuirno dobavo,
- motnost pod 1 NTU,
- odstranjevanje mikroorganizmov (99,9%): Cryptosporidium sp., Giardia sp. in Escherichia coli.
Sistem priprave pitne vode katerega priporočamo temelji na odstranjevanju suspendiranih delcev (in s tem tudi mikroorganizmov) iz vode s procesom filtriranja. Za filtriranje se zadnje čase uporablja membransko filtracijo – mikrofiltracijo/ultrafiltracijo.
Sistem priprave pitne vode katerega priporočamo temelji na odstranjevanju suspendiranih delcev (in s tem tudi mikroorganizmov) iz vode s procesom filtriranja. Za filtriranje se zadnje čase uporablja membransko filtracijo – mikrofiltracijo/ultrafiltracijo.